Wat motiveert… Fleur van Wingerden?

Fleur van Wingerden zet zich in voor jonge lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Groningen. Zij doet dat als begeleider bij the Box. Dit is een ontmoetingsplaats voor LHBT-jongeren. Ook is ze voorlichter over seksuele diversiteit op middelbare scholen. Alles op vrijwillige basis. Wat bezielt haar?


Wat motiveert… vertelt het bijzondere verhaal van betrokken jonge vrijwilligers.
Ben of ken jij iemand die in deze rubriek past? Neem dan contact met ons op.


Fleur is één van de oprichters van the Box in Groningen. Het is een onderdeel van COC Groningen-Drenthe. Toen Fleur op haar 18e verhuisde naar Groningen, kwam ze er achter dat er voor lesbische, homosexuele, bisexuele en transgender jongeren onder de achttien geen plek was om elkaar te ontmoeten: “De bars en andere ontmoetingsplekken zijn allemaal voor 18-plus” vertelt Fleur, “terwijl er wel degelijk behoefte is bij jongeren om elkaar te ontmoeten”.

Foto- Floris Duijn-0734

“Bij the Box kiezen we elke keer een onderwerp of een thema, maar het kan ook gewoon een spelletje zijn. The Box is een snel groeiende organisatie. We begonnen in 2015 met 5 mensen en nu is er een team van 23 personen. Het aantal bezoekers groeit ook nog steeds.”

“Er zijn wel ontmoetingsplekken, maar daar kom je als jongere niet binnen”

“Als tiener, kwam ik bij Jong en Oud, een ontmoetingsplek voor jonge LHBT-ers in Leeuwarden. Ik heb daar heel veel aan gehad”. Fleur begon op haar 16e met mee helpen in de organisatie. “Mijn persoonlijke missie is dat jongeren makkelijker zichzelf kunnen zijn. Dat het beter en fijner wordt voor LHBT-jongeren in de maatschappij. Mensen moeten de ruimte voelen om uit de kast te komen en over seksuele diversiteit te praten.”

“Bij the Box komen veel jongeren er achter dat ze niet alleen zijn”

“Ik krijg regelmatig positieve reacties van jongeren die naar me toe komen om te vertellen dat ze blij zijn met the Box. Dus voor mij is mijn missie geslaagd. Het mooiste is: je brengt ze met elkaar in contact. Bij the Box ontmoet je andere mensen bij wie je je zelf kan zijn. Je voelt je niet meer alleen.”

Meer info over the Box vind je op de website van het COC Groningen Drenthe.