Jouw schuld = mijn schuld = onze schuld?

Is jouw schuld ook echt jouw schuld, of is het ‘onze’ schuld? Dat is de insteek van de werkconferentie Jouw Schuld = Mijn Schuld, georganiseerd door CMO STAMM. Het is namelijk zo dat in Groningen ongeveer 85.000 jongeren wonen, en één op de zeven heeft een schuldprobleem.

Ron Lander, werkzaam bij de provincie, neemt deel aan de conferentie en laat weten dat de provincie ook meedenkt met het probleem. “De provincie heeft hierin niet een leidende rol, maar we hebben wel het gevoel dat we een bijdrage kunnen leveren.” Hij kaart onmiddellijk iets aan wat als een rode draad door de hele conferentie loopt: “Schuld is een taboe en jongeren schamen zich ervoor. Het is niet iets waar je op Facebook over post.”

Dit beaamt een aantal jongeren die via het Alfa College een theatervoorstelling geeft over jongeren met schuld. Het stuk, genaamd ‘De Kale Kip en de Prins op de Witte Scooter’, gaat over Nadine. Zij is 18 jaar en gaat voor het eerst op kamers in Groningen. Ze bouwt schulden op door de sociale druk: ze moet nieuwe kleding hebben om indruk te maken, ze wil met haar vriendinnen naar een optreden van Adele en ze wil graag mee op vakantie naar Spanje. Nadine schaamt zich ontzettend voor haar oplopende schulden, totdat de maat vol is en ze op zoek gaat naar een oplossing. Het stuk is een succes: de acteurs hebben de lachers op hun hand en achterin de zaal gaan mensen staan om het maar beter te kunnen zien.

Bij het afsluitende debat valt de nadruk vooral op samenwerking. Iedereen is het er over eens: voorkomen is beter is dan genezen. Leer kinderen op de basisschool hoe ze met geld om moeten gaan en betrek hun ouders er dan vooral bij. Al met al was iedereen het met elkaar eens: de oplossing van dit probleem komt alleen naar voren door samenwerking.


Alle initiatieven van jongeren ook gebundeld krijgen?
De krant 2050 is gratis op te halen bij Jimmy’s, Herestraat 100