Maatje levert zelfvertrouwen én een baantje op

Grijp je kans met je persoonlijke mentor! Dat is de slogan van Kans 050. Kans 050 helpt jongeren het beste van hun leven te maken door hen een mentor te bieden die luistert, advies kan geven en helpt kansen te benutten. Hoe dat werkt in de praktijk? Kroon Online sprak met Thamara de Beer (22) en haar mentor Christien Hoogenveen (ook 22).

Christien en Thamara zijn al een jaar aan elkaar gekoppeld als maatjes. Christien: “Ik ben bij Kans 050 gekomen nadat ik er een filmpje over had gezien op de website van Jimmy’s. Het leek mij erg leuk om te doen.” Thamara ging een jaar geleden niet naar school en werd vanuit de gemeente doorverwezen naar Kans 050, om hulp te krijgen bij het vinden van een baan en later ook voor het vinden van een opleiding.

Eerst was Thamara niet zo enthousiast: “ik dacht dat een mentor iemand zou zijn die me ging vertellen hoe ik dingen moest aanpakken en steeds moeten afspreken leek me ook niet heel leuk. Maar mijn beeld is in dit jaar echt veranderd.” Afpreken doen Christien en Thamara alleen als er hulp of een luisterend oor nodig is. Soms is dit eens in de twee weken, maar dit kan ook één keer in de maand zijn.

“Ik kijk nu meer naar de toekomst”

Het zoeken naar werk was een onderdeel waar Christien Thamara bij ging helpen. Thamara had online al veel afgezocht en het was haar niet gelukt. Christien nam het voortouw en stelde voor om gewoon bij de winkels langs te gaan. Thamara: “Dat vond ik helemaal niet leuk en probeerde zoveel mogelijk tijd te rekken. Maar ik moest het toch doen en eigenlijk ging het heel goed. Het heeft me op dat moment geen baantje opgeleverd, maar ik kreeg er wel meer zelfvertrouwen door. Daardoor ben ik verder gegaan met zoeken. En dát leverde me wel een baantje op.”

Concreet resultaat

Het vinden van werk is een concreet resultaat van het mentorproject. En ook op de lange termijn merken de meiden een verschil. Christien: “Thamara is veel meer bezig met de toekomst, is veel gemotiveerder en is ook zelfverzekerder geworden.” En dit merkt Thamara zelf ook: “Ik kijk nu inderdaad meer naar de toekomst in plaats van de dingen per dag te bekijken. Ik heb het afgelopen jaar meer gedaan dan dat ik zelf had kunnen denken.”

Christien heeft zelf ook geleerd van het mentoren. Christien: “Ik heb weleens de neiging dat ik ga pushen om mijn idee door te zetten. Maar voor een ander kan dit heel vervelend zijn. Ik heb geleerd dat ik dit af en toe los moet laten.” Op het moment is Thamara weer naar school en ze hoopt aan het einde van dit schooljaar haar diploma te halen. Hierbij helpt Christien haar ook. Thamara: “Ik heb een beetje een uitstelprobleem wat betreft het huiswerk. Christien helpt me nu met het maken van een planning.”

De meiden hopen dat meer jongeren zich gaan inzetten als maatje. Christien: “Het kost weinig tijd en het is heel laagdrempelig. Wat betreft de gesprekken kun je er zelf een invulling aangeven. Wij spreken altijd af in het restaurant van het UMCG, maar er zijn ook maatjes die samen gaan vissen. Net waar jij je prettig bij voelt.”

Benieuwd? Bekijk de website van Kans 050