Wat maakt een mens gelukkig?

Op de woensdag in de Let’s Gro week stond Jimmy’s in het teken van diversiteit. Reden voor de jongerenontmoetingsplaats om het derde deel van de documentaire Human te vertonen. In de film interviewt regisseur Yann Arthus-Bertrand meer dan tweeduizend mannen en vrouwen uit ruim zestig landen. In dit deel staan geluk, onderwijs, handicap, immigratie, corruptie en de zin van het leven centraal. De film gaat over wat ons menselijk maakt, maar portretteert vooral mensen die sympathie oproepen. “Ik ben wel benieuwd waar dan de nare mensen zijn. Dat zijn ook mensen”, vertelt één van de bezoekers. De film roept vragen op.

Na afloop van de documentaire is er een discussie met de groep. Guido, organisator van de avond en discussieleider, vertelt: “Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel mensen in de film open zijn over hun verhaal.” Op de vraag wat geluk voor ons betekent, zijn de antwoorden divers: samen zijn met de mensen van wie ik houd, mijn eigen pad volgen, de kleine dingen in het leven, andere mensen zien lachen, in het hier en nu zijn, stilstaan en genieten. Sommigen vinden het moeilijk om nú gelukkig te zijn. “Ik merk aan mezelf dat mijn geluk afhangt van grotere doelen die ik mezelf stel. Dit heeft me nu wel aan het denken gezet”, zegt een bezoeker.
Helaas is er geen tijd om álle onderwerpen te bespreken, maar de conclusie van de avond is: iedereen zoekt uiteindelijk naar zijn of haar geluk.