Uit de kast binnen The Box

Een veilige plek om uit de kast te komen, een plek om jezelf te zijn: dat is The Box. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) jongeren komen één keer in de maand samen om elkaar op een veilige plek te ontmoeten, ervaringen te delen en zichzelf te zijn.

Daan Luttje (24) is één van de begeleiders bij The Box. “Met The Box proberen wij een veilige omgeving te creëren voor degenen die nog in het proces zitten van uit de kast komen. Iedereen is welkom, we zijn er voor alle soorten geaardheden.” Het is de bedoeling dat de jongeren een welkom gevoel krijgen en dit straalt The Box uit. “Soms zie je bij jongeren zo’n opluchting dat ze de eerste stap binnen hun coming out hebben gezet. Wij hebben echt wat te bieden binnen The Box.”

Er zijn twee leeftijdscategorieën: de groep jongeren t/m 18 jaar en de groep 18 t/m 30 jaar. Ook is er één op één begeleiding voor degenen die dit prettig vinden. De grootte van de groepen is heel verschillend: “Soms zijn er tien personen per groep, maar soms ook veel minder.”

Eens in de maand is er op zondag een meeting. Per meeting is er een thema. Dit kan heel persoonlijk en intiem zijn, zoals seksualiteit en soa’s. Maar ook onderwerpen als kleding en vriendschap worden behandeld. Voor bepaalde thema’s krijgen de begeleiders trainingen om de jongeren zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. De jongeren kunnen zelf ook thema’s inbrengen om de meetings dicht bij henzelf te houden.

Daan vindt dat Groningen het best goed doet rondom diversiteit en dan met name ook rond LGBT: er is het regenboogfestival en ook het regenboogzebrapad. Toen een lesbisch koppel eerder dit jaar in elkaar geslagen was, was er een hele manifestatie op de Markt. Ook toonde de Martinitoren de vlag tijdens de Coming Out-dag. “We worden wel gehoord. Ik voel me ook veilig als inwoner van Groningen.”

“The Box is belangrijk voor jongeren in de zoektocht naar zichzelf”

Op de vraag ‘Wat zou jij graag veranderd willen zien in 2050 rondom diversiteit, met name rondom LGBT?’ is Daan heel duidelijk: dat The Box in heel Nederland aangeboden wordt. “Het is nodig. Ik heb het zelf gemist toen ik jonger was. Het is een zoektocht naar jezelf. Dan is het belangrijk dat iemand, die uit eigen ervaring weet wat er allemaal bij komt kijken, je een spiegel laat zien. Daarom is The Box zo belangrijk.


Alle initiatieven van jongeren ook gebundeld krijgen? Kom dan op 12 november bij de feestelijke uitreiking van de krant aan de burgemeester. Hier kun jij je eigen exemplaar van deze unieke publicatie ontvangen.
Aanvang: 12.30, locatie: Bed in Gym (Oosterstraat 13a)