Iedereen scoort bij Kids United

Kids-United Groningen

Iedereen moet bij een club kunnen voetballen, ook als je een handicap hebt. Toch kan dat in Groningen pas sinds 2003, dankzij Kids United. Jongeren en kinderen met een beperking kunnen gratis bij deze club voetballen en andere sporten doen. Dat kan dankzij de inzet van vrijwilligers. Eén van hen is Timo Laninga.

Timo (24) is één van de dertien trainers van Kids United. Hij geeft al een paar jaar voetbaltraining en begeleidt kinderen. Het begon al een paar jaar geleden toen hij in contact kwam met Angelo Kukler, één van de oprichters van Kids United en broer van Sandro, het jongetje voor wie Kids United in eerste instantie werd opgericht (zie het tekstblokje): “Ik leerde Angelo kennen door het voetballen in Bedum. We waren altijd teamgenoten. Ik begon daarna als stagiair bij Kids United, voor mijn opleiding Sport en bewegen, bewegingsagogie. En omdat dit zo goed beviel ben ik daarna teruggekomen als vrijwilliger.”

Soms ontzettend streng zijn

“Ik loop hier al een aantal jaar rond, en daardoor is er inmiddels een heel leuk onderling contact. Niet dat ik altijd maar aardig ben, soms ben ik juist vrij streng. Net als bij anderen, moet dat ook met deze kinderen. Duidelijkheid is voor hen erg belangrijk. Ze hebben heldere instructies nodig en je moet altijd rechtlijnig zijn. Elk kind is gelijk en zo moet je ze ook behandelen.”

Dankbare ouders en kinderen

“Ik heb dit destijds als vrijwilligerswerk gekozen omdat ik gek ben op voetbal. Ik denk dat het goed is iets te kiezen wat je zelf heel leuk vindt. Je krijgt er hier bovendien heel veel dankbaarheid voor terug, omdat je deze kinderen en hun ouders iets geeft wat anders niet mogelijk was geweest. Ik vind het belangrijk om mensen met een beperking een kans te geven om met elkaar in contact te kunnen komen, en doen wat het allerleukste is: voetbal!”

Ruzie in het team

“Natuurlijk maak ik met de kinderen wel eens extreme situaties mee. Leuke, maar in het begin ook wel wat minder leuke. Toen ik voor het eerst training gaf aan een moeilijke groep, kregen de kinderen enorme ruzie. Ze begonnen elkaar te slaan en ik wist niet meteen wat ik moest doen. Daardoor greep ik dus voor mijn gevoel veel te laat in. Daar baalde ik achteraf enorm van, maar ik heb er natuurlijk ook veel van geleerd.”

Knuffels en kusjes

“Gelukkig zijn er ook heel veel onvergetelijke momenten. Zo is er bij onze club een jongetje met het downsyndroom. Als hij je vertrouwt wordt hij heel aanhankelijk. Toen ik laatst aankwam bij de club kwam hij heel hard op me toe rennen. Hij gaf me een hele dikke knuffel en allemaal kusjes. Dat overviel me echt enorm en ik wist me even echt geen houding te geven. Maar het was zo schattig!”

Eerst werd er bij Kids United alleen getraind, maar inmiddels is het een volwaardige voetbalclub met drie teams en een eigen accommodatie. De jeugd vanaf 8 jaar kan zelfs meespelen in de officiële landelijke G-jeugdcompetitie van de KNVB. Inmiddels biedt Kids United ook andere sporten aan, samen met de opleidingen Sport en Bewegen van het Alfa College. Angelo won voor zijn doorzettingsvermogen in 2011 een vrijwilligersprijs van de gemeente Groningen.

Timo en een van de voetballers
Timo en een van de voetballers